Монтаж на метални керемиди

Листовете метални керемиди се доставят по предварително заявените размери, които се установяват в резултат на измерване на покрива и неговия наклон. Определящо значение за това има основният размер от корнизния профил до билото на покрива. Необходимо е да се отчете, че при измерването е препоръчително да се увеличи до 40 мм дължината на долния лист метална керемида. Отчитайки, стандартната полезна ширина на листовете от 1110мм, може да се пресметне тяхното необходимо количество за покриване на дадения покрив. Спрямо дължината на наклона на покрива се определя дали листовете метални керемиди да се разделят на две или повече парчета с презастъпване на листовете. Препоръчително е дължината на листовете да не е по-дълга от 7 м. Листовете се закрепват помежду си и към покривната конструкция със самонарезни винтове. Наличието на стандартни елементи като капак, било, челни и корнизни планки придават на покрива завършен вид.

За монтажа на металните керемиди е необходима дървена скара, като дъските трябва да бъдат на разстояние 350 мм. Една от друга. Първата дъска на под покривната конструкция трябва да бъде по-висока с 17 мм. Челната дъска трябва да бъде по-висока от под покривната конструкция с 40 мм. Преди монтажа на листовете металните керемиди върху долната дъска се монтира корнизния профил. Монтажът на металните керемиди може да започне както от левия така и от десния край на покрива, или от средата, ако покривния скат е триъгълен. Ако монтажът се започне от левия край, то всеки следващ лист се поставя под последната вълна на предишния. Поставя се първият лист и се закрепва в горната си част към скарата с един винт. След това се поставя вторият лист като се подпъхва под първия. Платната се закрепват помежду си със самонарезни винтове в зоната на застъпване по гребена на вълната под всеки напречен улей. По този начин се монтира 3-4 листа, а след това се изравняват по корниза и се закрепват в долната част на профила към под покривната конструкция със самонарезни винтове. След като се монтират металните керемиди, се поставят капаците и челните дъски и се закрепват със самонарезни винтове по горната вълна на профила. Челната дъска допълнително се фиксира към челната греда. Не забравяйте да закрепите уплътнителната лента под капака - всички винтове и уплътнителната лента трябва да бъдат покрити от него. Капакът се закрепва на всяка втора профилна вълна с винтове, а челната дъска се закрепя към капака с нитове и винтове. За да предотврати възникването на кондензация е необходимо под покривните платна да се постави антикондензираща мембрана и да се осигури добра вентилация на под покривното пространство. Мембраната се полага върху ребрата със застъпване от корниза към билото. При това под капака трябва да има празно пространство, не по-малко от 40 мм., за да може влагата безпрепятствено да се изпарява.Антикондензиращата се слага така ,че цветната ивица на края да бъде обърната навън и да не достига до билото.

При монтажа на покрива металните листове се налага да се режат ръчно – със специални инструменти или ножици за метал. Ако е необходимо да се направи наклонен сряз се използва ръчна дискова електропила с твърдосплавни режещи елементи или електрическа ножица. Забранява се използването на абразивни режещи дискове. При изразяването и пробиването на метални керемиди се образуват стружки, които трябва внимателно да се отстранят. В противен случай те ще корозират и могат да повредят покритието. Ако при монтаж на покрива повърхността е замърсена се измива с вода. По профила трябва да се ходи внимателно, с обувки с меки подметки и да се стъпва само в извивката на вълната, в местата, където профилът на металните листове допира дървената скара.